Koninklijke Nationale Unie der Reserve Onderofficieren van België v.z.w.

Kring Antwerpen 

Huishoudelijk reglement

Hoofdstuk 1        BENAMING VAN DE VERENIGING

De benaming van de vereniging is overeenkomstig art.1 van de statuten van de vereniging: Koninklijke Nationale Unie van Reserve Onderofficieren van België Kring Antwerpen, afgekort : « K.N.U.R.O.O.Antwerpen » v.z.w.

Hoofdstuk 2        DOEL EN DOELSTELLING VAN DE VERENIGING

2.1               De vereniging heeft tot doel (art.3.1 van de statuten van de vereniging) met uitsluiting van enig winstoogmerk en buiten iedere partijgeest of politieke gebondenheid:

1)       Tussen al de reserve onderofficieren, van alle machten, wapens of diensten, banden te leggen die de informatie en vervolmaking van hun militaire opleiding verzekeren en hun burgerzin te stimuleren in een vriendschappelijke geest.

2)       De morele en materiële belangen van de reserve onderofficieren in het kader van de vereniging te bevorderen en te verdedigen.

3)       Zijn welwillende medewerking aan de militaire overheden te verlenen, en dit in het kader van de actieve en/of passieve verdediging van het grondgebied.

4)       In de mate van zijn vermogen de militaire overheid bij te staan tot de verbetering van de militaire opleiding van de reserve onderofficieren en de volledige gebruikmaking van hun kunde.

5)       Te trachten de banden te vernauwen tussen de beroeps- en de reservekaders.

6)       De vaderlandsliefde te bevorderen door de geest van burgerdeugd te ontwikkelen.

7)       Goede betrekkingen en relaties te onderhouden met de actieve en reserve eenheden van alle bevriende landen. In die zin mag zij ook, op bijkomstige wijze, zekere economische activiteiten uitoefenen, op voorwaarde dat de opbrengst daarvan uitsluitend besteed wordt aan het hoofddoel.

2.2               De vereniging bevestigt zijn getrouwheid tegenover de Koning, de koninklijke familie, de Belgische Grondwet, de wetten van het Belgische volk.

2.3               De vereniging zal onderwerpen en vraagstukken van politieke, taalkundige, filosofische of godsdienstige aard in haar vergaderingen, bulletins of tijdschriften niet behandelen.

Hoofdstuk 3        LEDEN – BIJDRAGEN – UITSLUITING

3.1               SOORTEN LEDEN VAN DE VERENIGING

3.1.1          VASTE LEDEN (EFFECTIEVE LEDEN) VAN DE VERENIGING

Personen die voldoen aan de statuten van de vereniging worden, bij beslissing van de Raad van Bestuur [RvB], lid van de vereniging.

3.1.2          TOEGETREDEN LEDEN VAN DE VERENIGING

De toegetreden leden hebben geen stemrecht op de ASV. Hun rechten en plichten worden vastgelegd in het huishoudelijk reglement [HR].

De soorten toegetreden  leden:

3.1.2.1      KANDIDAAT-VASTE (EFFECTIEVE)LEDEN

Personen die zich wensen aan te sluiten tot de vereniging noemen we kandidaat-vaste (effectieve)leden.

3.1.2.2      ERELEDEN

Leden die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de vereniging, noemen we ereleden.

3.1.2.3      BESCHERMENDE LEDEN

Personen, andere dan vaste of effectieve leden (3.1.1), die de doelstellingen van de vereniging mee bevorderen, noemen we beschermende leden.

3.1.2.4      STEUNENDE LEDEN

Personen die, belangeloos, een financiële inbreng doen in de vereniging, noemen we steunende leden.

3.1.2.5      SYMPATHISERENDE LEDEN

Personen die de werking van de vereniging genegen zijn en op sociale activiteiten van de vereniging worden uitgenodigd, noemen we sympathiserende leden.

3.2               VOORWAARDEN, RECHTEN EN PLICHTEN VAN DE VERSCHILLENDE LEDEN

3.2.1          VASTE OF EFFECTIEVE LEDEN VAN DE VERENIGING

-          Om als lid (3.1.1) aangenomen te worden, moet de persoon de hoedanigheid van reserve onderofficier in het Belgische leger; van reserve onderofficier op rust van het Belgische leger of van reserve onderofficier buiten dienst van het Belgische leger kunnen bewijzen.

-          Het lid moet lid zijn jaarlijks lidgeld betaald hebben.

-          Het lid moet minstens éénmaal vermeld zijn op de aanwezigheidslijst van de vereniging van de ledenvergaderingen van het voorbije kalenderjaar.

-          Het lid wordt na zijn schriftelijk verzoek om lid te worden, aangenomen door de RvB van de vereniging door eenvoudige meerderheid.

-          Overeenkomstig de wet op de privacy van het individu geldt dat ieder lid inzage kan hebben in de bestanden die gegevens over zijn persoon bevat, na schriftelijk verzoek aan de voorzitter van de vereniging.

-          De RvB heeft steeds het recht de antecedenten van een lid te controleren teneinde de volledige administratieve gegevens te verkrijgen.

3.2.2          TOEGETREDEN LEDEN VAN DE VERENIGING

3.2.2.1      KANDIDAAT-VASTE(EFFECTIEVE)LEDEN

-          Personen die wensen lid te worden maar nog niet zijn aangenomen door de RvB noemen we kandidaat-vaste (effectieve) leden.

-          Kandidaat- vaste (effectieve) leden moeten de hoedanigheid hebben van reserve onderofficier in het Belgische leger; van reserve onderofficier op rust van het Belgische leger of van reserve onderofficier buiten dienst van het Belgische leger kunnen bewijzen.

3.2.2.2      ERELEDEN

Vaste (effectieve)leden die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de vereniging kunnen de volgende titels van erelid bekomen:

3.2.2.2.1  EREVOORZITTER

Wanneer een lid de taak van voorzitter van de vereniging gedurende zes jaar of meer heeft uitgeoefend, al dan niet in een aaneengesloten periode, dan komt hem de titel toe van erevoorzitter.

3.2.2.2.2  ERELID VAN DE RAAD VAN BESTUUR

Wanneer een lid een functie bij de RvB heeft uitgeoefend gedurende negen jaar of meer, al dan niet in een aaneengesloten periode, dan komt hem de titel toe van erelid van de RvB.

3.2.2.2.3  EREREDACTEUR

Wanneer een lid de redactie van het lidblad op zich heeft genomen gedurende drie jaar of meer, al dan niet in een aaneengesloten periode, komt hem de titel toe van ereredacteur.

3.2.2.2.4  ERELEDEN VAN BEVRIENDE NATIES

Een burger van een bevriende natie die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor onze vereniging, kan door eenvoudige beslissing van de RvB de titel krijgen van erelid.

Al de voornoemde eretitels zijn slechts titels van verdienste die zullen genoteerd worden in de annalen van de vereniging. Zij geven geen recht tot functies in de vereniging tenzij zij daartoe verkozen zijn geworden door de ASV.

Dragers van eretitels worden te allen tijde uitgenodigd op alle feestelijkheden van belang, voor vieringen van de vereniging, bij opendeurdagen en jubilea.

Alle tot op heden uitgereikte eretitels blijven behouden ook al zouden zij niet voldoen aan de bovengenoemde voorwaarden.

De eretitel van erevoorzitter, erelid van de RvB, ereredacteur en erelid van bevriende naties kan ontnomen worden door een gewone meerderheid in de ASV en dit enkel na voordracht door de RvB aan de ASV.

3.2.2.3      BESCHERMENDE LEDEN

Personen, andere dan leden (3.1.1.1), die de doelstellingen van de vereniging in uitzonderlijke mate bevorderen, kunnen door eenvoudige beslissing van de RvB en met toelating van henzelf de titel van beschermend lid bekomen.

Deze eretitel is slechts een titel van verdienste die zal genoteerd worden in de annalen van de vereniging.

3.2.2.4      STEUNENDE LEDEN

Personen die belangeloos een financiële inbreng doen in de vereniging, kunnen door eenvoudige beslissing van de RvB en met toelating van henzelf de titel van steunend lid bekomen.

Deze eretitel is slechts een titel van verdienste die zal genoteerd worden in de annalen van de vereniging.

3.2.2.5      SYMPATHISERENDE LEDEN

3.2.2.5.1  DEFINITIE

Een persoon die zich als beperkt actief lid wenst aan te sluiten bij de vereniging

3.2.2.5.2  VOORWAARDEN

De persoon moet van nationaliteit Belg zijn, minimum 18 jaar zijn, positief geïnteresseerd zijn in het militaire, bereid zijn deel te nemen aan socio-culturele activiteiten en / of scouting, mentaal en fysiek in orde zijn om deel te nemen aan socio-culturele activiteiten en/of scouting en alle lidgelden betalen van het lopende jaar zoals voorzien.

3.2.2.5.3  PROCEDURE

De persoon dient schriftelijk zijn aanvraag tot lidmaatschap in te dienen bij de Raad van Bestuur. De kandidatuur wordt op de eerstvolgende Raad van Bestuur besproken en al dan niet weerhouden.

De niet weerhouden kandidaat wordt schriftelijk verwittigd.

De weerhouden kandidaat wordt uitgenodigd om zijn lidgeld te betalen en om aanwezig te zijn op de eerstvolgende Algemene Vergadering waarbij het lid aan de leden wordt voorgesteld.

Het is de Raad van Bestuur die categorieën toekent of wijzigt.

3.2.2.5.4  RECHTEN

Het lid heeft recht op een lidkaart, een kopie van het statuut, het huishoudelijk reglement en alle voordelen verstrekt door de Raad van Bestuur behorende tot zijn / haar categorie.

Het lid mag deelnemen aan die activiteiten behorende tot zijn / haar categorie.

Overeenkomstig de wet op de privacy van het individu geldt dat ieder lid inzage kan hebben in de bestanden die gegevens over zijn persoon bevat na schriftelijk verzoek aan de voorzitter van de vereniging.

3.2.2.5.5  PLICHTEN

Alle lidgelden van het lopende jaar betalen zoals voorzien. Kennis nemen van de statuten en het huishoudelijk reglement en / of het intern reglement en ze correct naleven.

Pas na inschrijving en betaling kan men deelnemen aan activiteiten. Bij verlet het bestuur tijdig verwittigen.

Discipline hebben in bewoordingen en daden, geschriften en gedrag.

Respect tonen voor de privacy en personen ongeacht graad, geloof, zeden en geslacht, voor materieel en domeinen.

Op woord van eer verklaren dat de gevraagde gegevens volledig en correct zijn.

Elke wijziging moet ASAP worden doorgegeven aan de Raad van Bestuur.

3.2.2.5.6  OPZEGGING LIDMAATSCHAP

Indien men het lidmaatschap wenst op te zeggen, dient die, om in aanmerking genomen te worden, schriftelijk betekent te worden aan de Voorzitter, die het voorlegt tijdens de eerstvolgende zitting van de Raad van Bestuur.

Geen opzegging zal aanvaard worden indien het lid nog schulden heeft tegenover de vereniging.

3.3               STEMRECHT

Alle voornoemde categorieën van leden hebben stemrecht op de ASV.

3.4               LIDGELD

Het lidgeld van K.N.U.R.O.O. Antwerpen wordt jaarlijks bepaald door de RvB.

3.5               UITSLUITING – ONTSLAG

De RvB heeft het recht om aan de ASV ontslag of uitsluiting van een lid te verzoeken

1)       Wanneer dit lid zich schuldig maakt tegenover de statuten of het huishoudelijk reglement van de vereniging of de reglementen van K.N.U.R.O.O. nationaal.

2)       Wanneer een lid een gerechtelijke veroordeling heeft opgelopen dat naar inhoud schadelijk zou zijn voor de vereniging of K.N.U.R.O.O. nationaal

3)       Wanneer een lid activiteiten heeft uitgeoefend die schadelijk zijn voor de veiligheid of de verdediging van het grondgebied.

Uitsluitend de RvB van de vereniging is bevoegd een onderzoek in te stellen bij wijze van het verhoren van het lid in kwestie over de bovengenoemde gevallen.

Het lid dat gehoord wordt door de RvB mag bijgestaan worden door maximaal twee personen.

Wanneer het betrokken lid tweemaal geen gevolg geeft aan de uitnodiging van de RvB dan stemt het betrokken lid stilzwijgend in met het voorstel van de RvB.

De uitnodigingen van de RvB worden aangetekend verzonden naar het laatst gekende adres van het lid.

3.6               SANCTIES

Elk lid, dat door zijn bewoordingen, zijn daden, zijn geschriften of zijn gedrag, schade berokkent aan de zedelijke of stoffelijke belangen van de vereniging, zal door middel van een aangetekend schrijven opgeroepen worden.

De Raad van Bestuur zal in buitengewone zitting, na een tegensprekelijke gedachtewissel en volgens de ernst van het geval, unaniem in besluit aan de schuldige één van de volgende sancties opleggen: de waarschuwing, de berisping, de blaam of de uitsluiting uit de vereniging.

De beschuldigde kan hiertegen beroep aantekenen bij de voorzitter van de RvB waarop de RvB in tweede buitengewone zitting, unaniem in besluit aan de beschuldigde de opgelegde sancties zal bevestigen of kwijtschelden.

Tweemaal geen gevolg geven aan de uitnodiging door de Raad van Bestuur heeft automatisch de uitsluiting tot gevolg.

De Raad van Bestuur van de vereniging is als enige bevoegd om een onderzoek in te stellen en om sanctie uit te vaardigen.

Hoofdstuk 4        ORDEN EN ERETEKENS

4.1               De RvB en de ASV kunnen eretekens uitreiken.

4.2               Personen die een bijzondere en/of uitzonderlijke prestatie voor de vereniging hebben geleverd en voorgedragen worden door een lid en een positieve beslissing met betrekking tot het toekennen van een ereteken genoten vanwege de RvB, kunnen in aanmerking komen voor een bronzen, zilveren of gouden ereteken.

4.3               Eretekens worden jaarlijks uitgedeeld bij voorkeur op het banket van de vereniging.

4.4               Een lid is slechts gemachtigd zijn graden, orden, eretekens en onderscheidingen te dragen binnen de werking van K.N.U.R.O.O. Antwerpen nadat het voornoemde lid aan de RvB het schriftelijk en officieel bewijs heeft voorgelegd van zijn aanstelling, benoeming of onderscheiding.

Hoofdstuk 5        FUNCTIES – FUNCTIEBESCHRIJVING en WERKING

5.1               De vereniging wordt bestuurd door een RvB zoals beschreven in de statuten Titel III.

5.2               De RvB bepaald samen met de verkozen voorzitter, onmiddellijk na de verkiezing, de functies van zijn raadsleden.

De functies van de raadsleden zijn:

S1           :              Administratie en ledenbeheer

S2           :              Financiën, informatica en nieuwsbrief

S3           :              Operaties en oefeningen

S4           :              Logistiek en beheer van het patrimonium van de vereniging

S5           :              Protocollaire opvolging, public relations en feestelijkheden

Één of meerdere raadsleden worden door de voorzitter aangeduid als ondervoorzitter van de vereniging.

5.3               Functiebeschrijving van de leden van de RvB

5.3.1          VOORZITTER

-          Hij neemt de algemene leiding en eindverantwoordelijkheid van de vereniging waar

-          Hij is de verantwoordelijke van de vereniging naar interne en externe relaties

-          Hij is de voorzitter van de A(S)V en de RvB

-          Hij vertegenwoordigt de vereniging bij K.N.U.R.O.O. nationaal

-          Hij controleert de werkzaamheden van de leden van de RvB

-          Hij neemt contact met de militaire overheden

5.3.2          ONDERVOORZITTER

-          Hij vervangt de voorzitter bij diens afwezigheid

-          Wanneer meerdere ondervoorzitters zijn aangeduid, voeren zij hun functie als ondervoorzitter gezamenlijk uit. Bij onenigheid is het de oudste in graad die de finale beslissing neemt.

5.3.3          S1 ADMINISTRATIE EN LEDENBEHEER

-          Hij beheert het ledenbestand van de vereniging

-          Hij vraagt tijdig de marsbevelen aan bij oefeningen van alle categorieën

-          Hij brengt tijdig de hogere overheden op de hoogte wie de deelnemers en aanwezigen waren op een oefening

-          Hij doet de nodige inspanningen om leden te werven en spoort leden aan jaarlijks hun lidmaatschap tijdig te voldoen

-          Hij volgt de promotiemogelijkheden van de leden op

-          Hij is secretaris van de vereniging

S2 FINANCIËN, INFORMATICA EN NIEUWSBRIEF

-          Hij houdt de financiële boekhouding bij van de vereniging onder de vorm van een enkelvoudige boekhouding

-          De boekhouding mag verwerkt worden via informatica maar moet ingekleeft en geparafeerd worden in het logboek van de vereniging

-          Hij houdt toezicht over alle bestanden met betrekking tot de vereniging via informatica opgemaakt door de leden van de RvB van de vereniging

-          Hij superviseert de veiligheid binnen de vereniging

-          Hij houdt toezicht op de naleving van de statuten en reglementen van de vereniging

-          Hij maakt minstens twee maal per jaar een nieuwsbrief ter informatie van de leden

5.3.4          S3 OPERATIES EN OEFENINGEN

-          Hij is eindverantwoordelijke en informatieverstrekker met betrekking tot oefeningen ingericht door de vereniging

-          Hij coördineert en organiseert de oefeningen ingericht door de vereniging

-          Hij stelt het jaarprogramma op van oefeningen en behandelt hun aanvraag volgens de voorschriften van de hogere autoriteiten

-          Hij volgt de potentiële oefeningen op

-          Hij maakt een gegevensmap op per oefening ingericht door de vereniging en neemt deze op in het documentatiecentrum van de vereniging. Deze gegevensmap bevat ofwel schriftelijk ofwel onder de vorm van een computerbestand alle correspondentie, een draaiboek en alle schriftelijke materialen betreffende de organisatie en uitwerking van de oefening in de ruime zin van het woord

-          Hij onderhoudt regelmatig contact met leden die deelnemen aan oefeningen om hen te motiveren samen te trainen en deel te nemen aan deze oefeningen

5.3.5          S4 LOGISTIEK, BEHEER VAN HET PATRIMONIUM EN HET DOCUMENTATIECENTRUM VAN DE VERENIGING

-          Hij staat in voor de organisatie en het beheer van de QM (materiaal, kledij, meubilair, enz…)

-          Hij staat in voor het onderhoud van de gebouwen die wij betrekken en/of bezitten

-          Hij organiseert en beheert de bibliotheek

-          Hij organiseert de maaltijden

-          Hij organiseert de nodige materiaalaanvragen voor oefeningen en activiteiten

5.3.6          S5 PROTOCOLLAIRE OPVOLGING, PUBLIC RELATIONS EN FEESTELIJKHEDEN

-          Hij neemt de noodzakelijke contacten met burgerlijke en militaire autoriteiten

-          Hij is verantwoordelijk voor de goede gang van zaken met betrekking tot protocollaire opvolging op festiviteiten en oefeningen

-          Hij organiseert en beheert de bar, feestmaaltijden en het banket van de vereniging

-          Hij volgt alle administratie en toekenning op met betrekking tot eretekens

5.4               De RvB zal maandelijks vergaderen. Indien noodzakelijk zal de RvB meer vergaderingen houden.

5.5               De RvB heeft als taak de lopende zaken en de ontwikkeling van de vereniging volgens de reglementen te behartigen.

5.6               De RvB beslist aan welke oefeningen de vereniging zal deelnemen.

5.7               De gewone administratieve documenten worden door de S-functie verantwoordelijke getekend.

Alle andere documenten met betrekking tot de vereniging en zijn belangen, worden gehandtekend door de voorzitter of door de ondervoorzitter.

5.8               Er wordt volmacht gegeven over de bankrekeningen aan de voorzitter , S2-penningmeester, en S1-secretaris van de vereniging. Het boekjaar loopt van 1 januari tot 31 december van elk kalenderjaar.

Rekeningen en begrotingen worden, eventueel door bemiddeling van de penningmeester, door de RvB voorbereid en ter goedkeuring voorgelegd aan de ASV.

Twee leden worden één tot twee maanden voor elke jaarlijkse ASV door de RvB aangezocht om de rekeningen uitvoerig te controleren.

Deze twee leden worden commissarissen genoemd en zijn geen lid van de RvB. Zij zullen met instemming van de ASV het kasboek ondertekenen voor goedkeuring van de rekeningen en kwijting aan de RvB.

5.9               Een lid van de RvB wordt als ontslagnemend beschouwd nadat hij, zonder excuus te hebben overgebracht aan de voorzitter, driemaal na elkaar afwezig is op de vergaderingen van de RvB.

Dit ontslag zal op de dagorde worden geplaatst van de eerstvolgende ASV ter bekrachtiging.

5.10            De afzetting van een lid van de RvB is een beslissing van de ASV en zal opgenomen worden in de notulen van de ASV.

5.11            De RvB kan adjunct-functies aanduiden.

De adjunct-functies kunnen toegevoegd worden aan alle S-functies en zijn niet beperkt in aantal.

Een adjunct kan zijn S-functionaris vervangen indien hij belet is zijn functie uit te oefenen zonder stemgerechtigd te zijn in de RvB; zijn inbreng op de RvB is raadgevend van aard.

De taak van de adjunct wordt vastgelegd in samenspraak met de S-functionaris.

Een adjunct neemt zijn functie op tot de eerstvolgende ASV.

De RvB kan elke adjunct te allen tijde zonder opgave van motivatie ontslaan van zijn adjunct-functie.

5.12            De RvB mag commissies benoemen die belast worden met een specifieke opdracht. De commissies zijn in tijd beperkt. Deze commissies zullen regelmatig en minstens om de twee maanden verslag uitbrengen over hun activiteiten aan de RvB bij monde van een lid van de RvB. De commissies hebben uitsluitend een adviesfunctie en kunnen niet eigenmachtig beslissingen nemen. In elke commissie zetelt van rechtswege minstens één lid van de RvB welke wordt aangesteld door de RvB.

Hoofdstuk 6        PROCEDURE VAN VERKIEZING VAN DE LEDEN VAN DE RAAD VAN BESTUUR – VOLMACHTEN

6.1               In de oproeping tot de ASV zoals voorzien in de statuten van de vereniging onder Hoofdstuk III art. 11 en volgende, wordt het aantal te kiezen leden van de RvB en de juiste afsluitdatum voor de kandidaturen ten huize van de voorzitter vermeld. Vanaf 15 dagen voor de eindstemming op de ASV kunnen de leden bij de voorzitter kennisnemen van de kandidaturen.

6.2               De voorzitter maakt in de ASV alle binnengekomen kandidaturen bekend.

6.3               De eerste stemming is voor de verkiezing van een voorzitter. De verschillende namen van de kandidaturen zullen onverkort op het stembriefje voorzien zijn met daarachter een vakje. De leden stemmen door het vakje zwart te maken achter de kandidaat van hun keuze. Bij meerdere kandidaten kan slechts één vakje zwart gemaakt worden. Indien een kandidaat de helft + één stem heeft, is hij verkozen tot voorzitter.

6.4               De tweede stemming is voor de verkiezing van de vijf leden van de RvB. De namen van de kandidaten worden op de stembriefjes vermeld met een vakje achter de naam zoals beschreven in punt 6.3 hierboven. De leden stemmen, door ten hoogste vijf keer een vakje in te kleuren. Indien de kandidaten de helft plus één stem behalen, zijn zij verkozen.

6.5               Het aantal stemronden is niet bepaald. Er moet dus blijvend gestemd worden tot er minimum drie leden voor de RvB verkozen zijn (voorzitter met twee leden). In het voorkomend geval kan de voorzitter verkozen worden met een onvolledige RvB.

6.6               Zodra de RvB verkozen is, trekt de voorzitter en de nieuwe RvB zich terug om de verdeling van de functies te bepalen. De voorzitter maakt daarna de opgenomen functies bekend aan de ASV.

6.7               Alle documenten (brieven van de kandidaten, uitslagen, de volmachten en stembriefjes) zullen aan de voorzitter overhandigd worden welke deze in zijn archief zal bewaren met uitzondering van de stembriefjes. De stembriefjes zullen op het eind van de ASV in ieders aanwezigheid vernietigd worden.

6.8               Elk stemgerechtigde aanwezige van de ASV kan slechts één volmacht bezitten van een afwezig lid.

6.9               De volmacht moet voorzien zijn van: naam, voornaam, adres, stamnummer, graad en handtekening van de volmachtgever en volmachtdrager. Het bewijs van betaling van het lidgeld aan KNUROO nationaal van de volmachtgever dient aangehecht aan de volmacht. De volmacht dient uitdrukkelijk het doel van de volmacht en de uitoefeningsdatum te bevatten.

6.10            Het is de taak van de twee commissarissen van de ASV om de volmachten, de betaling van het lidgeld van de volmachtgevers en de toepassing van de volmachten te controleren.

Hoofdstuk 7        ALGEMENE VERGADERING (UITTREKSELS UIT TITEL IV VAN DE STATUTEN)

7.1          De algemene vergadering bestaat uit alle vaste leden. Een lid mag zich echter door een ander lid laten vertegenwoordigen. Geen vertegenwoordiger mag echter beschikken over meer dan één volmacht. Ieder lid beschikt over één stem.

7.2          De algemene vergadering is bevoegd voor:

a)       Statutenwijziging.

b)       Benoeming en afzetting van bestuurders.

c)       Goedkeuring van begrotingen en rekeningen.

d)       Vrijwillige ontbinding.

e)       Uitsluiting vaste leden en toegetreden leden.

7.3          Elk jaar wordt tenminste één gewone algemene vergadering gehouden voor het goedkeuren van de rekeningen van het afgelopen jaar en van de begrotingen van het volgende jaar. Zij heeft plaats in de maand maart. In afwachting van die vergadering mag de raad van bestuur, per maand, één twaalfde uitgeven van de ontwerpbegroting.

7.4          In gewone gevallen kan de AV geldig besluiten nemen met eenvoudige meerderheid van stemmen welk ook het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden is. Voor besluiten in verband met statutenwijzigingen en vrijwillige ontbinding, dient het vereiste quorum, het aantal leden dat aanwezig of vertegenwoordigd moet zijn, 2/3 van de vaste (effectieve) leden bedragen. Wordt dit quorum niet bereikt dan wordt een tweede vergadering samengeroepen die dan kan beslissen met gewone meerderheid ongeacht het aantal aanwezigen. Voor besluiten in verband met het uitsluiten van een lid is er geen quorum vereist maar moet wel 2/3 van de aanwezige of vertegenwoordigde vaste (effectieve) leden akkoord gaan met de uitsluiting.

Hoofdstuk 8        BESTANDEN VAN MATERIËLE EN IMMATERIËLE AARD

8.1               Beheer van software bestanden met informatie van K.N.U.R.O.O. nationaal en de vereniging:

Alle bestanden die opgemaakt worden met informatie over de leden, de activiteiten, de bezittingen, en andere informatie met betrekking tot onroerende en roerende eigendom van K.N.U.R.O.O. nationaal en de vereniging, zijn eigendom van de vereniging.

Alle leden van de RvB zullen ten laatste op 31 maart; 30 juni; 30 september en 31 december van elk kalenderjaar een volledige kopie van al hun bestanden zoals genoemd in de vorige paragraaf overhandigen aan de voorzitter van de vereniging. De kopie van de bestanden dient gemaakt onder Word, Excel en Acces op elektronische drager.

De voorzitter moet deze documenten achter slot bewaren in de maatschappelijke zetel van de vereniging.

8.2               Alle schriftelijke documenten met vertrouwelijke gegevens van of over de vereniging worden bij ontslag onmiddellijk overgemaakt aan de voorzitter.

8.3               De voorzitter van de vereniging kan ten alle tijde informatie opvragen bij een lid.

Hoofdstuk 9        NIEUWSBRIEF VAN DE VERENIGING

9.1               De vereniging geeft een nieuwsbrief uit welke minstens twee maal per jaar wordt verzonden.

9.2               Er wordt onder de leden van de RvB een redacteur aangesteld die de publicatie van de nieuwsbrief zal opvolgen alsmede de inhoud van het blad zal controleren en bespreken met de voorzitter van de vereniging.

Hoofdstuk 10      VARIA

10.1                            Inschrijvingen en betalingen voor deelname aan oefeningen:

10.1.1       Om te mogen deelnemen aan oefeningen dient het lid zich te schikken naar de verordeningen van de RvB.

10.1.2       Elk lid dat wenst deel te nemen aan oefeningen dient zich in te schrijven voor de door de RvB vooropgestelde datum door mondelinge of schriftelijke mededeling aan de aangestelde persoon.

10.1.3       Elk lid dat wenst deel te nemen aan oefeningen dient zijn betaling voor deelname te voldoen voor de door de RvB vooropgestelde datum. De betaling wordt contant gedaan bij de S2 van de vereniging, door overschrijving op de bankrekening van de vereniging of op de wijze zoals bepaald in de verordeningen van de RvB.

10.1.4       Elk lid dat niet voldoet aan de voorwaarden van inschrijving en betaling voor oefeningen kan uitgesloten worden tot deelname aan deze oefeningen.

10.2            Kledij:

De leden dienen zich te schikken naar de verordeningen van de RvB m.b.t. de te dragen kledij bij activiteiten  georganiseerd door de kring.

10.3        Uitlenen van materiaal van de vereniging:

De vereniging kan onder hoede van de S4 van de vereniging goederen tijdelijk toevertrouwen aan leden van de vereniging. Van het voorwerp van deze uitlening wordt een interne bon opgemaakt, bewaard en beheerd door de S4 van de vereniging.